Milyen szerencse, hogy nem péntek. Még azt hinném, hogy szerencsétlen nap. Igaz, hogy vízzel kapcsolatos aggódó sorokat olvasok az újságban. A Sugovica, mintha tegnap óta még apadt volna.  A hidat, amin a Petőfi szigetre sétálnék át, tűzi a nap, reggeltől estig. Ontja magából a forróságot az acél és az aszfalt.  A Ciszterci ház, ahol lakunk, szépen felújítva, tiszta, világos, levegős, minden szobában zuhanyozó. Jó itt lakni, a sétáló utca sarkán, 3 percnyire a kultúrpalotától. Este a falak ontják magukból a meleget. Kinyitom az ablakot, az otthonról hozott ventilátort a párkányra állítom, hogy az esti, valamivel hűvösebb levegőt a szobába terelje. No persze nem csak a pár fokkal hűvösebb levegő, hanem a zaj is ömlik így a szobába. Dolgozom még a Marió példányán, kicsit zavar ugyan az időnkét bő gázzal startoló autók, motorok zaja, de mégis jutok valamire. Szakad rólam a víz, gyorsan a tus alá, tíz percig engedem magara hideg vizet. Füldugóval próbálkozom, így sikerül pár órát aludnom. A munka azonban kárpótol. Bármilyen nehéz is folyamatosan, napi hét órát tanítani, időnként örömöt is ad az eredmény.

Holnap nem tanítunk. Kirándulással, hajózással, esti bulival telik majd az idő. Számomra nem, mert a holnap alkalmas arra, hogy otthoni dolgaimat intézzem. Így a délutáni tanítás után, először a Sobriba mentem, hogy az elképesztően jó halászléjükből két adagot vegyek, s majd otthon este………

Hazafelé az autópályán van időm gondolkodni azon, hogyan lehetne jobban csinálni a bajai kurzust. Merre és hogyan kellene elmozdulni. Mindig van annyi érdeklődő, hogy „érdemes” legyen kurzust tartani. Furcsa erről a munkáról így beszélni. Nem véletlenül tettem idézőjel keretébe a szót, érdemes. Idegenül hangzik ugyanis, ha tanulásról, tanításról, zenéről, színházról és fiatalokról van szó. Persze, hogy érdemes, mégis úgy érzem, hogy nem elég, ha változatlanul jó valami. Változva kell jónak lenni, jobbnak lenni. Ha arról beszélünk, hogy valamit érdemes-e csinálni, vagy sem, szinte mindig az anyagi feltételek és a bekerülési összeg megtérülésének szempontja a téma. A tanítás, a zene, a művészet oldaláról nézve, sértő megtérülésről beszélni. A szeretet, gondoskodás, odafigyelés, amiben részünk van Baján, megindító, s remélem, hogy a mi munkánk eredménye folytatásra érdemessé teszi a kurzust.