Nyaralás ide, vagy oda, a hivatalok által kiszabott tennivalók határideje, mindig szorongat. Ráadásul az összes hivatalos és kötelező ügyek, különféle regisztrációk, bejelentkezések, ilyen kapu, olyan kapu, adó, bank, s a jó ég tudja mennyi minden még, nincsenek tekintettel a nyárra. A határidők, a kötelező penzumok teljesítésének fenyegető közelsége, mindig nyomasztott, ezért igyekeztem azokat időben teljesíteni. Mint egy teli cementeszsák úgy ült a vállamon a cégem NAV regisztrációjának kötelezettsége, mely az ÁFA tartalom 100.000.- forintos határának túllépése esetén elrendeli a számla online bejelentését.

Ó milyen naiv voltam, amikor azt gondoltam, hogy megcsinálom gyorsan, miután ez ügyben minden hirdetés és cikk, rádió és TV műsor, egyszerű regisztrációs menetet ígért, szó szerint pár perc, s néhány adat felvitele a megfelelő helyekre, s már készen is van. Szóval fejest ugrottam, az internet a NAV, az OTP, az Ügyfélkapu, a végeláthatatlan kódok, számok, rubrikák, és számomra teljességgel érthetetlen kitölteni valók között, s annak rendje és módja szerint úgy eltévedtem, mint a középkori hajós az óceán közepén felhős időben és szeksztáns nélkül a viharban. Amikor már nem tudod hol, melyik ablak van nyitva, melyik program hülyézett le, amikor egy minden elvárásnak megfelelt jelszóra, mely alatt megjelenik, hogy nagyon erős, klikkelsz, s megjelenik mellette, hogy nem elég erős, s a szemed a csillagokat szórja, a vérnyomásod az egekben, pedig csak egy kávét ittál, azt is reggel. Aztán a tájékoztató leírásban és videóban szereplő alcím nem jelenik meg a főoldalon, s nekimész az egésznek előröl, s ugyan még nem mondod ki a nyomdafestéket nem tűrő szavakat, de azok már ott zsonganak a fejedben, s már szinte percekre vagy attól, hogy eldöntsd, megszünteted inkább a cégedet, de ezt a szörnyedelmet, nem csinálod végig, no akkor…….akkor kimész a teraszra és iszol egy kávét, lehetőleg koffeinmentes kávét, nehogy valóban agyvérzést kapj. Közben megérkezett a segítség, de neki is kihívás volt a finoman szólva, nem felhasználóbarát honlap. Szerintem akkor felhasználóbarát egy program, ha én a mezei színházi ember, aki a számítógépet adattárolásra, információcserére s az egyszerű programok használatára vásárolta, valóban néhány, mondjuk 10 kézenfekvő és érthető kérdésre adott válasszal eljut a megoldásig.  Végül segítséggel ugyan, de megvan, de már előre rettegek, ha az első kimenő számlámat kell feltöltenem. Ha akkor is pár egyszerű lépést ígér, azt hiszem, feladom. Igen tudom, bizonyosan érkeznek válaszok az olvasótól, hogy így, vagy úgy kell csinálni, hogy nem is olyan bonyolult, hogy miért nem csinálja helyettem más, s egyéb segítő szándékkal írt tanácsok, mint Karinthy Frigyes írásában a boszorkánylövésről, azaz hexensusszról. Előre meg is köszönöm ezeket. De tessék mondani, nem lehetne ezt az egész szörnyű adminisztrációtengert lecsapolni valahogyan? Vagy egyszerűsíteni, s meghagyni, ami elengedhetetlen?

Pedig olyan szépen indult ez a nap is. Ahogy szokott. Sőt a kert egy kis részét megszabadítottam a nem oda való dolgoktól, egy szinte teljesen elpusztult kúszófenyőtől, s a helyére, tegnap este megálmodott, pár négyzetméternyi helyet alakítottam ki, ahová nagy, fagyálló cserepeket teszek. Most kimegyek és folytatom. A mai napomon már csak az esti Spirit előadás segíthet.