Munkanap. Hosszú nap. Dolgos nap. Fél kilenckor már világítottuk a Mariót. Aztán próba, próba, próba négyig. Sokat kivett belőlem.
Négykor gyorsan kocsiba és fel a Várba. Szőnyi Zsuzsára emlékeztünk, a Liteában. Régen volt, amikor Zsuzsával, illetve csak a nevével találkoztam. Talán tíz éves lehettem, amikor nagyapám azon törte a fejét, hogy épít egy kis házikót magának valahol, nem messze Budapesttől, a zöldben, hogy nyugdíjas éveit ott tölthesse. Az egyik hirdetés Zebegénybe hívta az öreget, ahol egy almafákkal teleültetett kert, vagy telek volt eladó. Együtt mentünk oda megnézni.  Kicsit alkudni akart az öreg az árból, mire az eladással megbízott úr azt mondta – a tulajdonos Rómában él, de megírom neki az ön ajánlatát és jelentkezem. A tulajdonos végül nem engedett az árból, így nem lett a nagyapámé Szőnyi István, festőművész kertje. Lánya, Szőnyi Zsuzsa Rómában élt akkor férjével Triznya Mátyás festőművész, grafikus, operatőrrel. Itt működtették a Triznya-kocsmát, ami a Rómába látogató és ott élő magyar művészek, gondolkodók, írók és általában a szellemi élet jeleseinek találkozóhely volt.
Zsuzsát Férje halála után ismertem, meg, miután hazatért Olaszországból. Sok csodálatos estét töltöttünk együtt. Ilyenkor, hosszú vacsorák közben mesélt Márairól, Weöres Sándorról, Illyés Gyuláról, s még oly sok mindenki másról. 2014-ben ő is elment, de az őt ismerő, vele együtt sok gyönyörű estét töltő barátok, minden évben emlékeznek rá.
Így emlékeztünk ma néhányan mi is. Még arra is rávettek, hogy énekeljek valamit. Kubik Anna olyan gyönyörűen szavalt, hogy kedvet kaptam s nem tartottam vissza magam. Aztán ettünk Zsuzsa emlékezetesen nagyszerű és híres receptje alapján készült rakott krumpliból, aminek egy fejezetet nyitok majd.
Szabó Ferenc jezsuita szerzetes, tanár, költő, publicista, a Vatikáni Rádió magyar adásának munkatársa, s számomra nem mellesleg kedves ismerős, s a köztünk lévő korkülönbség ellenére talán mondhatom, hogy barát, akivel szintén sok órát töltöttem együtt, egy gyönyörű versével emlékezett Zsuzsára.

Ma találkoztam az elmúlt század egy részével. Jó volt! A rakott krumpli is.