Nehezen tudtam szabadulni a tegnapi koncert érzéseitől. Igaz nem is akartam. Inkább azt figyeltem, meddig tart még. Milyen hosszan? Mint a nemes bor, amire azt mondjuk hosszú, mert íze, aromája, hangulata, simogatása, nem tágít, a nyelveden, szádban és véredben érzed s örülsz ennek. Mindkettő mámorít, az egyik a lelkedet, a másik érzékeidet. Adomány mindkettő. Bár a nagyon jó bor olykor a lelket is mámorítja. A baj csak az vele, hogy elfogy. Az a másik mámorító, soha el nem fogy. Mámorít már kölyökkorom óta. Azóta, hogy először éreztem e furcsa kábítószer hatását. A terjesztők pedig Csajkovszkij és Brahms voltak. Aztán a többi terjesztő is jött szép hosszú sorban. Némi különbség a két mámor között mégis van. Mértéktelen fogyasztás esetén az egyik lassanként megöl, a másik nemesít. Az egyik fogyasztása annak ellenére is csak mértékkel ajánlott, hogy a végeredmény sokszor művészeti alkotásként is értékelhető. A másik, állandó és mértéktelen fogyasztása erősen ajánlott. Van azonban egy bökkenő a mértéktelen fogyasztásra ajánlott szer esetében. Néhány sor erről, sajnos nem tőlem.

„Az éneklés hallgatása is szerezhet egy fajta boldogságot, ami meglehetősen intenzív is lehet: olyan boldogság ez, amikor egy erős, vagy lenyűgöző személyiségű művész verseng értünk, meghódít és magával ragad. Ez azonban nem tiszta boldogság, hasonlít egy kicsit a fekete mágiához; pálinka, nem pedig bor, émelygést okoz. Ez a fajta tisztátalan zeneélvezet kétféle módon csábít el és ront meg: érdeklődésünket és szeretetünket a műalkotásról az előadóra irányítja és meghamisítja ítéletünket, mivel arra ragadtat bennünket, hogy az érdekes előadó kedvéért olyan műveket is elfogadjunk, melyeket egyébként elutasítanánk. A szirének hangja a legnyomorúságosabb sláger közben is varázslatos. A tiszta, objektív, tárgyszerű előadás ezzel szemben erősíti és nemesíti ítéletünket. Ha szirén dalol, alkalomadtán még a rossz zenét is élvezni tudjuk”
H. Hesse.

A bökkenő, vagy inkább buktató az utolsó három mondatban rejtőzik. Menjünk kéz, a kézben Ladányi  Mihállyal a kávéház magányosai közé.