Igyekszem nem elárulni titkokat a Mario próbáiról.  Hacsak nem titok, egy-egy szó, vagy mondat jelentésének értelmezése. Részben, mert talán kissé unalmas lenne minden nap erről olvasni, részben pedig, mert olyan lenne ez, mintha egy kvízjátékban a kérdés feltevője lassanként, betűről betűre megsúgná a megfejtést. Nagy titkokat nem őrzünk, s nem fejtünk meg a próbák alatt. Egyszerűen, csak „játszunk”. Illetve játszanak ők, a színészek, én pedig élvezem, hogy befogadnak engem ebbe a játékba, mint nézőt, segítőt, ötletadót, mint rendezőt. Idézőjelben, játszunk, mert a játék, ha komoly, idézőjelet kíván. Biztos, hogy ebben a komoly játékban van a titok. Amikor Verdi zseniális operáját, a Macbethet rendeztem felvételt készítettem a próbákról. Jó volt visszahallgatni munka közben, mi volt hamis a lélekben, és mi volt hamis frekvenciában, hertz-ben? Éles és érzékeny füllel áldott meg a Teremtő. Hogy hertz-ben, hangmagasságban melyik hang hamis azonnal hallom. Még akkor is, ha az csak negyed, vagy nyolcad hang, néhány hertz különbség is. A lélek, hamisságát meghallani, nem lehet. Érezni igen. Mégpedig azonnal. Furcsa módon, éppen olyan bizonyossággal, mint ahogyan a hamis énekhangot. Hamis lélek és hamis hang nincsenek messze egymástól, mondhatnám rokonok, s egymást szülik. Várom az évadnyitó nyílt napot. Szeretném, ha sokan jönnének és megéreznék azt az illatot, amiről tegnap írtam. Nemesebb az, mint a leghíresebb, legdrágább parfüm. Hosszabban érezhető, élvezhető, s másokat is illatosít, ha beleszagolnak a színház levegőjébe.

Mindenki tudja mit jelent a szó: spirit, vagy inkább Spirit. Kíváncsi voltam, hogy a latin szótár hány jelentést közöl, spirit cím alatt. Pontosan tizenkilencet. Ebből csupán kettő olyan van, amely rossz, vagy negatív jelentést hordoz. A többi, az élethez, levegőhöz, lélegzethez, lélekhez, költészethez, emelkedettséghez kapcsolódik. Ha a Spiritbe belépsz, csak tizenhét jut eszedbe.

S végül egy mondat, melyet bizonyára sokan ismernek. Ebben is szerepel ez a szó.
Spiritus ubi vult spirat et vocem eius audis sed non scis unde veniat et quo vadat sic est omnis qui natus est ex Spiritu

„A szél ott fúj, ahol akar, hallod a zúgását, de nem tudod, honnan jön és hova megy. Így van vele mindenki, aki a Lélekből született.”

Kik születtek lélektől, lélekből? Öntelt tőmondat következik. A művészet, a művészek biztosan!