Első lépések az önmagadhoz vezető úton. A terápiás légzés egy önsegítő rendszer, mellyel meg tudjuk nyugtatni elménket, fel tudjuk oldani a stresszt. Végül képesek vagyunk megváltoztatni az életünket.

Amikor nehéz helyzetbe kerülünk, nehéz tapasztalásokat, negatív élményeket élünk át, akkor egy túlélési mechanizmus miatt ezek az élmények kiszorulnak a tudatból, elnyomjuk őket.
Ilyenkor ténylegesen is kikapcsol a tudat egy vagy több része. Ez egy nagyon veszélyes folyamat, hiszen a lekapcsolt tudati részek miatt vakfoltok jönnek létre.

Figyelemzavarok, emlékezet kihagyások jelentkeznek. Ezek okozhatnak pl. párkapcsolati akadályokat, fizikai tüneteket, allergiát, szerencsétlenül alakuló helyzeteket, baleseteket stb. A légzésmunka egyik célja, hogy ezeket a lekapcsolt területeket visszaintegráljuk a teljes tudati működésbe, így növeljük az elme kapacitását. Az emlékezet jobban kezd működni, tisztábban látjuk a mindennapi helyzeteket, világosabb döntéseket tudunk hozni, egység érzés jön létre önmagunkkal és a világgal is.

Amikor folyamatosan lélegzünk, megfigyelhetők a testünkben, a gondolataink által kiváltott kellemetlen érzések. A kellemetlen érzésektől és a feszültségtől elindulva, megváltozott tudatállapotban, fel tudjuk ismerni és integrálni/be tudjuk építeni azokat a mintáinkat melyek addig korlátoztak minket.

A megváltozott tudatállapotban végzett, elkötelezett munkának az lesz az eredménye, hogy vonzóbb, kívánatosabb emberré válunk. Magnetikus kisugárzás kezd el működni bennünk és ehhez nem lesz szükségünk semmilyen pótszerre, vagy eszközre. Az addig bennünk mélyen élő és munkálkodó elutasítás, vonzássá változik.

Az egó átjáró a felsőbb énünkhöz.

Ha tagadjuk az egót, nem tudunk a felsőbb énünkhöz sem odajutni. Folyamatos légzés során képesek vagyunk megfigyelni a testünkben, a gondolataink által keltett rossz, kellemetlen érzéseket, feszültségeket. Ezeket össze is tudjuk kötni egy folyamatos tapasztalásban.

Ennek a láncnak a kialakulásával az energia a testünkben megváltozik, elmozdul. Így az a gondolat, mely feszültséget és fájdalmat okozott, visszakerül oda, ahonnan elindult, az egóhoz. Igy jön létre az egység élménye. Ezek után könnyű belátnunk, hogy minden szenvedésnek és fájdalomnak, amit átélünk, mi vagyunk a teremtője.  Így elfogadhatjuk végre, hogy mi vagyunk a felelősek azért, ami történik velünk.

Ez rendkívüli felszabadító hatású, hiszen ha ez mind a mi teremtésünk, mi teremthetünk másik tapasztalást is. Innentől meg tudunk szabadulni, lépésről lépésre azoktól a helyzetektől, problémáktól, melyek az életünket keserítették. A mentális szinten munkáló programjainkat képesek leszünk felismerni, kifejezni, így megoldani.

Az érzelmi szinten lévő problémákat a testünkben tudjuk azonosítani. Ezek megértése nem feltétlenül szükséges, legtöbbször a légzésmunka eredményeként ezek a problémák maguktól megoldódnak.

A légzésmunka során a következő tapasztalatokhoz jutunk:

• stresszoldás, lazítás
• a fizikai és/vagy lelki problémák okainak megtalálása és integrálása
• transzcendentális, testen kívüli élmények vagy úgynevezett transzperszonális élmények átélése

Ezeknek az átélt, újraélt élményeknek a hatására képesek vagyunk az életünket újra a kezünkbe venni és a döntéseinket magasabb nézőpontok szerint meghozni.
Ez a folyamat napról napra egy magasabb életminőséget tud eredményezni.