A negativitás eredője az, ha úgy hisszük, valamit rosszul teszünk, rosszak vagyunk.

Honnan ered ez a gondolat, hogy rosszak vagyunk?

Az ember veleszületett erkölcsi érzékénél fogva tudja, hogy mi a helyes és mi nem. Így a legtöbb gyermeket az alapvető rossz cselekedetek elkerülésére nem kell tanítani. Mindenki tudja, hogy ölni, lopni stb. nem szabad.
A gyermeknevelés során sok szülő a belé nevelt, vagy a szüleitől eltanult nevelési minták alapján igyekszik a jóra, az életre megtanítani a gyermekét.

Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a gyermek hangoskodása, természetes vidám, hangoskodó, boldog viselkedése zavarja a felnőtteket, vagy a megszokott viselkedési mintákba nem illeszthető be a gyermek viselkedése.
Ezért próbálják elnyomni a kisgyermekeket. Előfordulhat, hogy ez az elnyomás durván, agresszíven, a szóbeli leteremtésen túl, cselekvésben, vagy akár verésben is megnyilvánul.

A gyermek ilyenkor azt a jelzést kapja, természetes boldog viselkedésére, hogy rossz, rosszul tesz valamit.
Ez a visszajelzés okozza a későbbiekben azt a viselkedést, hogy nem merjük megélni magunkat, a boldogságunkat, nem tudunk pozitív érzéseket közvetíteni a külvilág, a többi ember felé.
Megtanuljuk gyorsan, hogy hogyan nyomjuk el magunkat.

Hiszen a rossz érzéseket, diszkomfort érzésünket még inkább el kell nyomni magunkban, nem szabad hisztizni, megmutatni ha nem jó valami, ha nem érezzük jól magunkat.

A hisztis kislányok ilyenek-olyanok, a fiúk nem sírnak stb.

Majd később be kell illeszkedni a közösségekbe és ott a többiek viselkedése, valamint a nevelő elvárásai szerint még sikeresebben alkalmazzuk ezt a technikát, csak hogy biztosan elfogadjanak minket.
Az elnyomások rossz érzéseket generálnak a testünkben.

A rossz érzések folyamatosan emlékeztetnek minket arra, hogy mennyire rosszak vagyunk, és itt be is zárul az ördögi kör.

Ezek a rossz érzések hordozzák ugyanakkor a megoldás lehetőségét is.

Ha nem veszünk ezekről a rossz érzésekről tudomást és elnyomjuk a testünkben őket, akkor folyamatosan valamilyen pótszerre van szükség ennek az elnyomásnak a fenntartásához.

A negatív érzéseket krónikus feszültségként zárjuk a testbe, melyek később fizikai problémaként is jelentkeznek.
A pótszerek melyekkel az elnyomást fenntartjuk segítenek abban, hogy elmeneküljünk ezek elől az érzések elől.

Az alkohol elnyomja a félelmet, oldódik a feszültség, bátorság lesz olyan dolgok kimondására, melyeket nem mondana ki, olyan dolgok megtételére melyeket az elnyomás alatt nem tenne meg.

Amikor túl nagy rajtunk a nyomás és ez állandósul akkor sok koffeinre van szükségünk.

Koffeinnel tudjuk tartani magunkat az elnyomás érzése ellen, nagy dózis szükséges, mert ehhez nagyon sok energiára van szükség. Sajnos annyi energiát követel ennek az elnyomása, hogy alig marad másra, hasznos célok megvalósítására.

A drogok fogyasztása következtében az elnyomásérzésünk lesz elnyomva, felszabadulás érzést, a teljes szabadság érzését adják. Minden, ami normál állapotban megvalósíthatatlan, az a drogok hatása alatt elérhetőnek tűnik a drogot fogyasztó számára.

Természetesen ezek illúziók.
Az alkohol nem tesz bátorrá valójában, a koffein nem szabadít fel, a drogok pedig nem tesznek szabaddá. Függővé viszont igen.
Majd a függőség leplezésére is kell energiát fordítani, ami aztán a helyzetet még tovább rontja, a függést okozó szerek démonjaival is meg kell küzdeni.
De az elnyomás eszköze lehet bármi, ami eltereli a figyelmünket a lényegről. Kemény fizikai tevékenységek, pld túlzásba vitt sporttevékenységgel a testi érzetek kiválóan elnyomhatók.
A magányosságot a túlzásba vitt TV nézéssel, túlevéssel, a szexfüggőséggel, esetleg az állandó olvasással tudjuk elnyomni. A paletta széles.

A megoldás: ezeket a negatív érzéseket, elnyomásokat biztonságos körülmények között újra élni, feloldani, integrálni.

Transzlégzésben, amikor csak az adott pillanatot tapasztaljuk, meg tudjuk élni az eksztázis állapotát. Ilyenkor érezhetjük azt, hogy ez a természetes állapotunk.

A légzés állapotában lehetőségünk van arra, hogy teljesen befelé forduljunk, észrevegyük mi az, amit rosszul teszünk.

Sőt azonnal dönthetünk úgy, hogy abbahagyjuk ezt a rossz cselekedetet.
Miután abbahagyjuk rosszul csinálni, integráltuk az elnyomott érzéseket, azonnali pozitív változások következnek be az életünkben.

Az lesz az érzésünk, hogy a dolgok maguktól mennek, megjelenik életünkben a flow állapota, tudunk menni az energiával szabadon.

Zlatzky Anna