Te mit tennél Thelma Cates helyében, ha egyetlen lányod veled is közölné, az éjjel öngyilkos lesz? Van-e olyan igazság, vagy válasz a tarsolyodban, ami eltántorítaná lányodat a tervétől? Meg tudnád-e menteni saját gyermekedet egyetlen éjszaka alatt?

Az életben a szülő-gyermek kapcsolat a lehető legvagányabb hullámvasúthoz hasonló – hol gyűlöljük szüleinket, hol könnyet csal szemünkbe a hiányuk. Feltehetően nincs a Földön olyan ember, aki legalább egyszer nem kergette volna el maga mellől csintalan gyermekét, vagy ne kívánt volna egy jókora pofont adományozni az esetleges tiszteletlenségért cserébe. Ezek a viharok persze hamar elülnek, hiszen a család a legerősebb kötelék.

Felnőtt korban már egészségtelen, ha a gyerek a szülőkkel él. A mai világban meg sem lepődünk, ha 35 éves korukig, az első, a második, a master és a nyelvvizsgák megszerzéséig kihasználják a gyerekek a mamahotel szolgáltatásait. A szülőkről való leválás idejének kitolása persze gazdaságilag jó döntésnek tűnhet, de a személyiség fejlődését tekintve igen csak háttérbe szorul az, aki felnőtt létére a szülei segítségére kényszerül.

Jessie (Szitás Barbara), a középkorú epilepsziás nőnek nincs sok választása. Miután a férje elhagyta, bűnözőnek állt fia pedig bujdosik, anyjához költözik. A két nő ég és föld: az anyuka (Igó Éva) életvidám, kora ellenére aktív, mindenről van véleménye és persze ezeknek hangot is ad. Jessie szolgalelkű, bátortalan, még a lakásból sem mozdul ki. Élete legjelentősebb tettére készül: fejbe lövi magát.

Thelma így abba a helyzetbe kerül, hogy a felszínes csacsogásokat hátrahagyva, őszintén beszélgessen a lányával, aki immáron úgy tűnik, elhatározásában megingathatatlan.

 

Igó Éva és Szitás Barbara játéka egyáltalán nem egy könnyed esti kikapcsolódás. Sokkal inkább egy olyan “hidegzuhany”, amitől az emberben a másik felé való fordulás igénye jöhet létre. Nem is hinnénk, hányan szenvednek a környezetünkben úgy, hogy mi észre sem vesszük.

Jó'ccakát, anya!

Vajon mit tenne az ember, ha valaki, akit nagyon szeret, egyik este leül vele szemben, és nyugodt hangon közli, hogy még mielőtt felkel a nap, véget fog vetni az életének. Thelma Cates ebbe a helyzetbe kerül.

A lánya, Jessie középkorú, epilepsziás nő, elrontott házassággal és egy drogfüggő, törvénykerülő fiúval a háta mögött. Mindenből kiábrándulva az öngyilkosságban látja az egyetlen kiutat. A rémült Thelma megpróbálja meggyőzni a lányát, hogy érdemes élni. De vajon egyetlen éjszaka elegendő-e erre?