A lélegzet testünk legfőbb gyógyítója. Minden egyébnél hatásosabban gyógyít. Lélegezni oly egyszerű, oly nyilvánvaló, hogy nem is akad senki, aki tudatában lenne mérhetetlen hatalmának. (Leonard Orr/Konrad Halbig)

Gyógyító légzéstechnikák

Te vajon hogyan lélegzel? Felszínesen, vagy mélyen? Kapkodva, vagy nyugodtan? Milyen a kapcsolatod a saját testeddel, lelkeddel? Hogyan éled az életed? Élsz-e igazán, vagy csak vegetálsz?

Ha figyelmet szentelsz annak, hogy belehallgass a lélegzetedbe, megtudhatod, hogy milyen a kapcsolatod önmagaddal, milyen mélyen tudsz / mersz befogadni (belégzés), milyen mértékben vagy képes / hajlandó adni (kilégzés), milyen a kapcsolatod a külvilággal? Hogyan tudsz/mersz kapcsolódni mások lélekzetéhez.

A légzésünk segíthet abban, hogy megragadjuk a pillanatot, hogy jelenlétet vigyünk abba, amit aktuálisan teszünk.

Ez a jelenlét, vagy éber figyelem a meditáció alapja. A Transzlégzés intenzív, hosszabb, a rebirthing csendesebb, enyhébb, rövidebb.

Transzlégzés, holotróp légzés, rebirthing

A transzlégzés vagy holotrop légzés a személyiség problémáinak feloldására és spirituális élmények elérésére használt módszer, amely lelki sérülések, gátlások, félelmek és fixációk feldolgozásával juttat el mélyebb Önvalód megtapasztalásához.

Dr. Stanislav Grof, korunk kiemelkedő transzperszonális pszichológusa az ősi szúfi és indiai jóga légzéstechnikákat kutatva állította össze a transzlégzés (más nevén: holotróp, csakra légzés, transzformáló, rebirthing, újjászületés légzés) technikáját, amely a légzésterápia egyik legkiválóbb eszköze lett.

Működését tekintve, a légzés hatására feloldódnak belső határaink, tudatunk kitágul és a bővebb információ és energia áramlásban képessé válunk problémáinak megoldására és a lelki valóság megtapasztalására. A módszer egyszerűen megtanulható, biztonságos és felejthetetlen pozitív élményeket ad!

A holotróp gyökerei

Minden természeti nép rituális gyakorlatában megtalálhatóak a módosult tudatállapot elérésére alkalmas módszerek. A tudatállapot változtatás biztos alapja lehet az olyan sámán technikák megvalósításában, mint: kapcsolatfelvétel a magasabb szellemi erőkkel, spirituális gyógyítás, belső képességek felszínre hozása, vagy a lélek utaztatása más világokba.

A tudatállapot változás elérésére többféle módszert, akár együttesen is alkalmaznak:

  • mozgás, tánc
  • zene, dobok
  • ritmusos légzés
  • imagináció, vizualizáció képekre, mágikus történetekre
  • tudatmódosító pszichedelikus szerek, mint a meszkalito gomba vagy a „mai sámánok” kedvence az LSD

A spirituális gyakorlati rendszerek, mint a szúfi vagy az indiai jóga szintén alkalmaznak a tudatmélyítésre, tudatállapot változtatásra alkalmas légzéstechnikákat, hogy ezekkel a gyakorló elérhesse végső célját, amely a személyiség teljes feloldása és a spirituális megvilágosodás.

Hogyan működik?

Az indiai jógik már több ezer éve tudják, hogy a légzés és az elme működése hatással vannak egymásra. Amikor az elme nyugodt, akkor a légzés is nyugodt, egyenletes.

Amikor az elme zaklatott, fel van pörögve vagy ideges, akkor a légzés is intenzívebb, zaklatott vagy szétesett.

A két folyamat oda-vissza hat egymásra és így a légzés segítségével szabályozhatóvá válik az elmeműködés!

Ezt használjuk ki a transzlégzés során, kitágítjuk a korlátok között sínylődő elme határait és új életet, lehetőségeket mutatunk számára.

Prána, a légzés energiája

Azt is megfigyelték a jógik, hogy a légzés energiát ad. Az energia ellátásunk második legfontosabb forrása a légzés (az első a korona csakra égi csatornája).

A beszívott levegő pránát, életenergiát is tartalmaz, amelyet leginkább az orrjáratokban tudunk kivonni a levegőből, ezért is jobb az orron keresztül lélegezni, mint a szájon át!

A transzlégzés során sokkal többet lélegzünk, mint a megszokott éber tudatállapotban, ráadásul tudatosan lélegzünk, amitől a prána felvétel is nagyságrendekkel jobb lesz.

A többlet energiát a lelki folyamatokhoz használjuk el, maximálisan támogatva ezzel a belső feltárást és problémamegoldást. A hirtelen megnövekedett energiaszint hatására olyan lelki folyamatok is beindulhatnak, amelyek eddig az energiahiány miatt nem tudtak működni.

Öngyógyító folyamat

Tapasztalt transzlélegzők szerint a légzés során olyan lelki folyamatok ébrednek bennük, amelyek igen hasonlítanak elfeledett vagy elnyomott, különleges gyermekkori élményeikre.

Az elemzések során kiderül, hogy mindannyiunkban vannak olyan öngyógyító, feldolgozó képességek, amiket valamiért nem tudunk használni a hétköznapokban, de a transz adta megnyílt állapotban ezek végre életre kelnek!

Az ember képes önmagát meggyógyítani, de ehhez meg kell nyílnia önmaga felé, amitől a felszínes és félős személyiségünk igencsak elszokott. A befele fordulás, tudatos elhatározás és a megfelelő technika azonban segíthet, hogy újra megtaláld az utat a lelkedhez!

Önkorlátozás

A személyiségünk a neveltetés és a szerzett negatív tapasztalatok feldolgozatlansága miatt egy korlátozott életvitelre, élet „megélésre” van beállva.

Nem csak a tetteinket, hanem az érzelmeink és gondolataink átélését is önmagunknak korlátozzuk. Féltve a jól megszokott biztonságot és kényelmet, félünk elhagyni a belső komfortzónánkat és közben a külvilágra mutogatva elhisszük, hogy a korlátozás onnan jön.

Valójában azonban a saját félelmeinktől félünk, a neveltetést hagyjuk, hogy éljen rajtunk és a megszokásokba, mintákba, kapaszkodunk, mert senki sem tanított meg az önálló életre!

Ez a beszűkült, önkorlátozó életvitel kihat a légzésre is, szűken, felszínesen, pihegve lélegzünk, kifejezve ezzel, hogy nem merünk élni.

A légzés az élet analógiája. A lélegzet megszületik él és meghal, ugyanúgy, ahogy minden más is. Aki fél befogadni, az nem tud egészségesen belélegezni, aki pedig elengedni nem mer, annak a kilégzése lesz gyenge.

Ha sikerül megváltoztatni a légzést, akkor az hatni fog a belső határaidra és ezzel az életeden is változtathatsz.

A transzlégzés eszközével megváltoztatjuk a rögzült határokat és olyan tágan és szabadon lélegzünk, ahogyan eddig még soha! Ennek hatására a tudatalattiból felszabadulnak azok a feldolgozatlan tudattartalmak, amelyek a beszűkült félelem-teli élethez vezettek.

A tudatos jelenlét és a légzés adta hatalmas energia hatására tudatos feldolgozás, problémamegoldás és öngyógyító folyamatok indulnak el, így minden tudattartalom eljut a teljes feldolgozáshoz.

Teljes feldolgozás

A meditáció és más lelki gyakorlatok egyik hiányossága, hogy nem mindig alkalmasak a felszabadult tudattartalmak tökéletes feldolgozására.

Mivel a tudatosítás folyamata három – egymástól függő – részből áll (megismerés, felvállalás és elfogadás), így ha bármelyik kimarad egy gyakorlatból, a feldolgozás nem lesz teljes!

Ha nem teljes egy tudatosítási folyamat, akkor a felmerült gondolatok, érzelmek ott maradnak a tudat felszíni rétegében, nem találják a helyüket és sokszor még nagyobb káoszt idéznek elő, mint nyugvó állapotukban.

Ezért nagyon fontos, hogy minden lelki tartalom eljusson a teljes feldolgozottság szintjére, ami az elfogadás vagy az elengedés szokott lenni.

Ennek megvalósítására a tudatosítási folyamatok összefogására azonban csak az igazán fejlett gyakorlók képesek, ezért nagy lehetőség a transzlégzés, amely természetes módon magába foglalja mind a három lelki folyamatot!

A megismerés fokozottabban működik a holotróp technika során, mert a figyelem befelé fordul és a módosult tudatállapot miatt messze több információhoz juthatunk, mint egy beszűkült éber tudatállapotban.

Az őszinteség és bevállalás képessége a torok csakrához tartozik, aminek az energiaellátottsága jelentősen megnő az intenzív légzéstől.

Másrészt, a tudatalattiból feltörő tudattartalmakkal szembesülve, mindig van választási lehetőségünk, hogy visszanyomjuk azokat vagy nekikezdünk a tudatos feldolgozásnak?

Mivel a transzlégzésbe azért vágtunk bele, hogy lelkileg megtisztuljunk, így remélhetőleg a feldolgozást fogjuk választani!

Az elfogadás pedig a szív képessége, amely szintén erőteljesebben működik a sok légzés és energia hatására. Szívünk kinyílik, a szeretet felerősödik, és ez kell az elfogadáshoz!

Ha a felismert és felvállalt tudattartalmak eljutnak a szívig, akkor azokat ott képesek vagyunk befogadni, így eljuthatunk a megnyugvás, belső béke és elégedettség spirituális állapotába.

 

Zlatzky Anna

Zlatzky Anna

terapeuta, Spirit Központ koordinátor

Szívem szerint gyógyítónak mondanám magam, de ezt sajnos nem tehetem. Pedig több száz sikeres kezelés, 30 év tapasztalat és tudás van mögöttem, így inkább az alternatív terápiák szakértőjének nevezném magam. Speciális területem a spirituális krízis, vagy mai nevén a kundalíni szindróma és az allergia, bármilyen allergia.
Tovább »