Első ízben látogatott külföldről író premierünkre. Antonia Brancati Olaszországból, a két fordító Csukás Márton és Barnabás Londonból jöttek a Bányai Gábor rendezte előadásra. A darab vastapssal zárult. Az est fénypontjait itt foglaltuk össze.

Aki hallott már heves anya-lánya kapcsolatról tudja, hogy ha két nő összecsap, abból minden bizonnyal valami egészen érdekes fog kisülni. Most is ez történt, a Spirit Színház Nyári Játékok programsorozat keretei között bemutatott Inkább nem tenném… című darab premierén.

Elismerés a javából

Kaphat-e egy színésznő nagyobb elismerést, mint a darab írójának örvendező tekintetét? Antonia Brancati, az Olaszországban élő színésznő és író a színház közelében cseperedett fel. Édesanyja elismert színésznő, édesapja pedig író volt, így nem csoda, hogy a kilencvenes évek elején Antonia is tollat ragadott. Nagy szerencsénkre, hiszen így születhetett meg az Inkább nem tenném… című darab, melyet július 7-én, pénteken mutattak be először Magyarországon. Az ősbemutatón jelen volt az írónő és a mű két fordítója, Csukás Barnabás és Csukás Márton is.

Inkább nem tennéd?

Ki döntött helyesen? Ki az áruló? Ki kit hagyott cserben? – Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket feszeget anya és lánya a kétfelvonásos darabban. Bányai Gábor, aki nem először rendez a Spirit Színházban tökéletesen vázolja elénk, mennyire szubjektív is az a bizonyos igazság. A feladat adott: valakinek igazat kell adni. De merre billen a mérleg? “Hajnalra talán kiderül, vannak-e, lehetnek-e érvényes válaszok…” A rendező célja az volt, hogy a nézők a darabot látva egy kicsit elgondolkozzanak azon, hogy életük során valóban végig gondolták-e az összes lehetőséget?

A fotókat Szitás Bernadette készítette.

Családi vita a nappaliból nézve

Aki járt már a Spirit Színházban, az tudja, hogy nem a megszokott kőszínházi hangulatra kell számítani. A színészek ugyanis karnyújtásnyira játszanak a nézőktől, így minden arcizom rándulás látható. Nem is csoda, hogy a darab két szereplője Vándor Éva és Pataki Szilvia mindent megtett azért, hogy a lehető legjobb előadást nyújthassák a nézőknek. A taps hosszát nézve ez egészen biztosan sikerült. Éva és Szilvi először léptek színpadra a Spirit Színházban, azonban elmondásuk szerint ez a tér tökéletes ahhoz, hogy testközelből mutathassa be a darabban szereplő anya és lánya egymáshoz fűződő viszonyát.

Annak aki lemaradt…

Szerencsére annak sem kell szomorkodnia aki nem tudott részt venni a Nyári Játékok előadásain, hiszen a Színház már egy szeptemberi időpontot is kitűzött!