Szabó Magda élete és munkássága sokak számára korszakalkotó igazságokat rejt. A Spirit Színházban mi is arra törekszünk, hogy olyan valóságot állítsunk színpadra, mellyel a néző azonosulni tud amellett, hogy azokat az igazságokat tárjuk fel, melyekkel már Szabó Magda is foglalkozott. Az ajtó most ér az 50. előadásához, mi pedig büszkék vagyunk arra, hogy estéről estére repertoáron tarthatjuk ezt a remekművet

Szabó Magda műve nem csak azért érdemes a figyelemre, mert világszerte 34 nyelvre fordították le, de azért is nézőink kedvence, mert a Kossuth-díjas írónő mitológiai személyiséggé növesztett sepregető öregasszonyának története egy olyan világba vezet vissza bennünket, ahol a legfőbb erény a tisztesség volt, ahol számított még a barátság, a hűség és az embernek ahhoz, hogy jelen lehessen nem volt elég becsekkolni a Facebook-on.

A történetet jóformán mindenki ismeri. Molnár Anna és férje Budára költözik, hogy ott nyugalomban élhessenek hivatásuknak, az írásnak. A ház körüli teendőket az utca zárkózott, kemény és dolgos asszonyra, Szeredás Emerencre bízzák. Emerenc a vastag, bezárt ajtó mögött él. Molnár Arra előtt feltárul az ajtó, mely mögött az öregasszony védi magányát és tehetetlen nyomorúságát.

Hegyi Barbara így mesél Emerencről

A túlélési erő, az az ősi erő, amire támaszkodni lehet Emerenc személyiségének magva. Az életrevalóság teljes megnyilatkozása nem csak tetteiben, de gondolataiban, az élethez való viszonyában.

Az öregasszony és az írónő barátsága a mű gerince, hiszen kettejük kapcsolatában megláthatjuk egymás tiszteletét, az emberi kapcsolatok nehézségeit és azt is, hogy a szeretetnek igenis vannak feltételei. Még ha ezt nehéz is tudomásul venni.

A néző is része az előadásnak

A Spirit Színházban a nézőteret mindig úgy alakítják, ahogy azt az adott darab megkívánja. Az ajtó című előadásunkban a nézőtér és játéktér viszonyát felcseréltük, így nem a nézőtér öleli körbe a színpadot, hanem pont fordítva; az egyes jelenetek hol a terem egyik felében, hol a másikban zajlanak. Így jelenik meg tökéletesen a két szín, Emerenc óriási zárt ajtója és Molnár Anna és férje otthona.

 

A Spirit Színház játszóhelye hosszú, téglalap alakú, a nézők testközelből láthatják a színészeket, ugyanis bent ülnek ebben a térben. A díszletek három részre osztják ezt az elnyújtott területet. Egyik oldalon vannak a polgári miliőt visszaadó öblös fotelek meg a kopogó írógép, középen van a méretes címszereplő, az ajtó, a másik oldalon pedig a konyha az elmaradhatatlan sparhelttel.

A jubileumi, 50. előadás

2017. december 21-én áll színpadra 50. alkalommal Szabó Magda Az ajtó című előadása a Spirit Színházban.

Csatlakozzon a nézőkhöz!