Milyen lehetett a 20. század Szepes Mária szemén át? Hogyan válik egy asszony milliók példaképévé? Szepes Mária Emberek és jelmezek című önéletrajzi regénye alapján készült színpadi előadás a Spirit Színházban. A főszerepben Igó Éva és Gyöngy Zsuzsa, a darabot Czeizel Gábor rendezte.  

Az Emberek és jelmezek – Emlékek polifóniája című önéletrajzi regényből először készült színpadi adaptáció. A darabot december 26-án mutatták be, azóta töretlen siker.

Szepes Mária regényéből Lőkös Ildikó készített színpadi előadást, melyben az idős Szepes Máriát Igó Éva, a fiatalabb Szepest pedig Gyöngy Zsuzsa alakítja. A két színésznő játéka arra invitálja a nézőt, hogy járja be Ő maga is annak a negyven évnek történetét, ami a Vörös Oroszlán megjelenéséig formálta Szepes életét.

“E könyv eseményeit magam éltem át korai eszmélésem óta sajátos, fotografikus szemlélettel, amely nyilván elfogult néha, mégis őszinte, s számomra így igaz.” – írja Szepes Mária az Emberek és jelmezek ajánlójaként.

A Spirit Színház előadásában a fotografikus szemlélet megjelenítése a jelenetek filmszerű egymásba kapcsolódásában rejlik. A néző rengeteg humorral követheti végig a mágia nagyasszonyának életeseményeit. A humor persze sokszor menedék, hiszen a 20. században olyan történelmi események is formálták a társadalom gondolkodását, amikre ma már fájó emlékezéssel tekintünk vissza.

“Rettenetesen tragikus események történtek az Ő életében. Hitler hatalomra jutásakor, azokban az években éppen Berlinben élt, tehát Ő ott szörnyűségeket él át.” – meséli Igó Éva az M5 Hétvégi belépő című műsorában.

Az önéletrajzok stílusából arra következtethetünk, hogy a darab puszta tényeken, egymás utáni történések száraz leírásában valósul meg. Az igazság viszont az, hogy az önéletrajzi mű regényiségét a színpadon is megjelenítik. ” Teljesen a valóságos élettörténetet követjük, nem írtunk hozzá semmit. Szerintem erre nincs is szükség, hisz az élete éppen elégé regényes, fordulatos volt. Az előadás apró jelenetekből áll össze, sok benne a narráció.” – idézi a főszereplőt a librarius.hu.

A legjobb hely egy ilyen darabhoz

A Spirit Színház a lehető legjobb otthona a darabnak, hiszen a nézők testközelből élvezhetik a művészek játékát. Szepes Mária életét bemutató színpadi műhöz pedig ez, tökéletesen illik. Az ember belecsöppen a történésekbe, és egyszer csak azt veszi észre magán, hogy már nem nézője, hanem lelki-gondolati formálója a történetnek.

Az előadás azon túl, hogy remek kikapcsolódást nyújt, útravalóul szolgál nem csak azoknak, akik vallják Szepes Mária gondolatainak érvényességét, de azoknak is, akik még csak most léptek az önmegismerés cseppet sem könnyű, viszont annál szükségesebb útjára.

 

Előadások időpontjai

Szepes Mária: Emberek és jelmezek – Emlékek polifóniája című önéletrajzi regényének színpadi változatát Igó Éva, Gyöngy Zsuzsa, Nagyváradi Erzsébet, Tóth József, Hajdú László és Széll Attila szereplésével, Czeizel Gábor rendezésében a Spirit Színházban, a Margit híd budai hídfőjének közelében láthatod.