A Buendía családot nagy valószínűséggel senkinek sem kell bemutatni. Gabriel García Márquez ikonikus regényét 34 nyelvre fordították le, s világszerte több, mint 30 millió példányban kelt el. A varázslatos történetet 2016-ban mutatták be a Spirit Színházban, azóta töretlen siker. A Czeizel Gábor által rendezett darabot februárban újra láthatjuk!

Az ősvadon mélyén megbúvó kicsiny falu, Macondo és a Buendíák története akkor kezdődik, amikor később a kivégzőosztag előtt áll Aureliano ezredesnek eszébe jut az a régi délután, amelyen az apja elvitte jégnézőbe.

Aki ismeri a művet, az tudja, hogy a történetszálak bonyolult egymásba fonódását még olvasva sem könnyű kibogozni, nem hogy valaki színpadi művet faragjon belőle. A Spirit Színházban Czeizel Gábornak azonban ez sikerült. A történet és annak mondanivalója nem veszít semmit, a szereplők könnyedén azonosíthatók, a mese végig követhető. Papadimitriu Athina és Tóth József főszereplő párosa olyan hangulatot ad az előadásnak, mintha az 1967-ben kiadott regény megelevenedne előttünk. Kutik Rezső gitárművész közjátékai pedig kiegészítik a szereplők által különböző eszközökkel keltett környezeti zajok harmóniáját, így az előadás alatt végig egy varázslatos világban érezhetjük magunkat.

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a darab szórakoztató jelensége mellett olyan tartalmakat is hordoz, ami túlmutat egy regény jelentőségén. A műben felfedezhető az emberiség fejlődéstörténete; a szülőföld elhagyása és út Macondo felé értelmezhető a Paradicsomból való kiűzetésként, vagy a negyvenéves pusztai vándorlásként. Persze felfedezhetjük a világ történéseinek folyamatos ismétlődését, amire Ursula fel is hívja a nézők figyelmét.

A veszély, amire az író figyelmeztetni akar, mindenkit érint. A magányosság, a társas kapcsolatok kiüresedése nem valami misztikus fogalmak, sokkal inkább húsba vágó jelensége korunk társadalmának. Ahogy halad az idő és az emberiség fejlődik, egyre inkább azt látjuk, hogy kapcsolatainkat online éljük, beszélgetéseinket gépekkel folytatjuk, testi és szellemi közelségünk egyre inkább a homályba vész.

A darab mondanivalója tehát az, hogy az egyetlen fenntartható út az egymáshoz való közeledés, a másik elfogadása, megértése és a szeretet vezérelte kapcsolatok kialakítása.

A Spirit Színház a fentiek támogatásaként jött létre, hiszen céljai között a kultúra terjesztésén túl az is szerepel, hogy teret adjon egy olyan közönségnek, akik nyitnak egymás felé, akik képesek gondolatot cserélni, párbeszédeket indítani és olyan tapasztalatokat szerezni, amitől az ember egyre csak több és több lesz.

Csatlakozz az előadás nézőihez!

A Száz év magány című előadást legközelebb február 11-én, 15:00-tól és 19:00-tól láthatod! Csatlakozz a nézőkhöz!