Miként vált Szepes Mária a „mágia” nagyasszonyává és milliók példaképévé, akinek segítségével, tanácsadásával, lelki tisztánlátásával sok ember életének támasza lett? Erre a kérdésre is választ kapunk Szepes Mária Emberek és jelmezek című önéletrajzi regényében, amelyből először készül színházi előadás. A Ne kérdezd, ki voltam című darabot december 26-án mutatják be a Spirit Színházban Czeizel Gábor rendezésében, Igó Éva és Gyöngy Zsuzsa főszereplésével. 

Szepes Mária életében benne van az egész huszadik század, életútja a sorsunkat alakító véletlenekről is sokat mesél. Az előadásban két Mária – a fiatal és az idős – szerepel, Igó Éva az előadásban az időskori Szepes Máriát alakítja:

„A készülő előadásban nekem leginkább a mesélő szerepe jut. Szepes Mária személyisége és fordulatokban gazdag életének legfontosabb eseményei a színpadon önéletrajzi regényéből rajzolódik ki, amelyben színesen, sok humorral és empátiával ír hosszú és tartalmas élete eseményeiről, az azokban szereplő családtagokról, barátokról és mindenkiről, aki valaha fontos szerepet töltött be sorsa alakulásában. Nagy öröm számomra, hogy nap mint nap Szepes Mária gondolatait idézhetem.”

Szepes Mária sokaknak jelent példakép-értéket, hiszen szellemisége átszövi egész munkásságát. Legtöbben A Vörös Oroszlán művét, vagy a Pöttyös Panni-sorozatot emlegetik neve hallatán, bár kevesen tudják, hogy az ezoterikus és gyermekeknek szóló műveken kívül még tudományos-fantasztikus könyvek sorozatával is gazdagította a magyar irodalmat.

Életre hívott eszmék Szepes Mária tolmácsolásában

A Spirit Színházban Lőkös Ildikó átdolgozásában hívják életre a mágia nagyasszonyát a Szepes Mária – Emberek és jelmezek című önéletrajzi mű alapján, melyről az író maga így fogalmazott:

“E könyv eseményeit magam éltem át korai eszmélésem óta sajátos, fotografikus szemlélettel, amely nyilván elfogult néha, mégis őszinte, s számomra így igaz. Lehet, hogy néhányan az olvasók közül – nem sokan lehetnek már – másképp látták a múlt sűrűn torlódó tragédiáit, komédiáit, de ez bizonyosan megbocsátható egy olyan műnél, amely nem törekedett teljességre, egyéni szemszögből vetítettem ki élményeimet. A világ, amelyről írok, nagyrészt elsüllyedt már a felejtés vizében. Bizonyos elemei valószínűleg csak bennem maradtak meg. E mélybe merült Atlantisz néhány eleven részletét próbáltam kiemelni az idő oceanikus iszaprétege alól. Talán nem lesz érdektelen azoknak, akik átélték történéseit, de a fiataloknak sem, akik egyáltalában nem tudtak róla eddig.”

 

Csatlakozzon az Ősbemutatóra!

Csatlakozzon a december 26-án, 19:00-kor kezdődő Ősbemutató előadásra!