Edward Albee, akit legtöbben a Nem félünk a farkastól című műve nyomán ismerhettek meg, a párkapcsolati témák szakértője is lehetne. Bár sikerét a fent említett darabnak köszönheti, kedvenc művének a Tengertáncot tartja. Bányai Gáborral, a Spirit Színházban színpadra állított Tengertánc című előadás rendezőjével beszélgettünk.

A hetvenes években játszódó történet két pár találkozásáról szól. Az egész életüket átdolgozott házaspár és a fiatal, a mi világunkat alig ismerő szerelmesek találkozása igazi tükröt állít nem csak a karakterek elé, de a nézők elé is.

Mihez kezdünk, ha már hosszú évtizedek házassága után nem tudunk mit tenni a másikkal? Ha már az együtt inkább jelenti a közös hitelt, a felépült házat, a gyerekeket és az eltöltött hosszú évek emlékét? Mi történik, ha az egyik még gleccsereket és hegycsúcsokat hódítana meg, míg a másik inkább csak pihenni szeretne?

Őslények a színpadon?

Albee evolúciós abszurd komédiája egészen váratlan történettel varázsolja el a nézőket: a civakodó házaspár mellett feltűnik a színen két gyík. Igen, óriásgyíkok, akik bár első ránézésre nem a civilizált világ képviselői, mégis, filozófiai magasságokban képesek elemezni önmagukat és környezetüket. A tükörképek csodálatosan bemutatják, hogy a fent említett állandó kérdések nem csak az embereket foglalkoztatják.

A darab nagy kérdése a döntésekben rejlik. Ki hogy dönt? Változunk vagy fejlődünk? Gyíkokból emberekké leszünk és így az evolúció részeseiként fejlődünk, vagy mi is csak egy zsákutca vagyunk? Vannak-e válaszok a nagy kérdéseinkre, vagy a kapcsolataink hosszú távon sosem működnek?

Bányai Gábor, a darab rendezője így nyilatkozott erről:

Hogy van végük a meséknek?

Boldogan éltek míg meg nem haltak…
A szerelmi történetek nagy része ott végződik, mikor vagy beteljesül a rég várt románc, vagy – ahogy a romantikus irodalomban oly sokszor – meghalnak a szereplők. De mi van a boldogító Igen után? Mi történik abban az évtizedekben, amiket a mesék már nem mutatnak?

Mikor a gyerekek kirepültek, a hitelt is visszafizettük, mihez kezdünk egymással? Harminc-negyven egymással, vagy egymás mellett leélt év után mihez kezdünk a másikkal? Egyáltalán akarunk-e még bármit is a másiktól? Nem becsületesebb, ha legalább a másik szabadságát megadjuk, s így a sajátunkat is vissza kapjuk?

Szívesen látunk a premieren!

Albee kedvenc művét szeptember 21-én mutatja be a Spirit Színház. A darab másnap, szeptember 22-én szintén látható!